شیر پروانهای چیست؟
شیر پروانهای از سری تجهیزات صنعتی بهحساب میآید که به عنوان شیر کنترلی در صنایع مختلف بهکار میرود. شیرهای پروانهای در واقع از سادهترین شیرهای صنعتی هستند که در انواع مختلفی با کاربردهای متفاوت وجود دارند. شیر پروانهای وظیفه قطع و وصل کردن جریان سیال را در صنعت برعهده دارد. این مدل شیر، جریان را توسط یک دیسک قطع و وصل میکند و دریچه پروانهای آن با جابهجا شدن توسط جریان، دیسک را به حرکت در میآورد. انواع شیر پروانه ای براساس سایز، جنس بدنه، عملگرها و اجزا به دستههای مختلفی طبقهبندی میشوند که هر کدام با توجه به قابلیتها و خصوصیاتی که دارند، برای کاربرد خاصی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در این مقاله به معرفی انواع شیر پروانه ای و کاربرد آنها میپردازیم.
انواع شیر پروانه ای
شیر پروانهای (Butterfly Valve) یکی از مهمترین اجزای صنعت در زمینه شیرآلات صنعتی بهشمار میآید و با توجه به سادگی خود کاربرد فراوانی دارد. عملکرد شیرهای پروانهای بسیار ساده است؛ بدین صورت که دارای یک دیسک تنظیم بوده و جریان سیال را کنترل میکند. انواع شیر پروانه ای در صنعت بر اساس فاکتورهایی چون نوع عملگرها، سایز، جنس بدنه و اجزا به دستههای زیر تقسیم میشوند:
- ویفری
- فلنجدار
- چدنی
- استنلس استیل
- فولادی
- اهرمی
- پنوماتیک
لازم به ذکر است که انواع شیر پروانه ای با توجه به عملکرد به 3 نوع شیر پروانهای دستی، پنوماتیک و هیدرولیکی تقسیم میشوند که هر کدام با توجه به قابلیتها و نیاز صنعت در محیط خاصی از صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.

کاربرد انواع شیر پروانه ای در صنعت
بدون تردید شیرهای پروانهای از تجهیزات مهم و مفید در پایپینگ بهشمار میآیند که براساس اصل دمپر لوله تولید میشوند. انواع کاربرد شیر پروانهای در صنایع مختلف با توجه به ویژگیها و خصوصیاتی که دارند، تعیین میشود. در حالت کلی انواع شیر پروانه ای برای جابهجایی جریانهای بزرگ سیالاتی چون مایعات یا گازها با فشار بسیار کم مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین این شیرها برای کار با دوغابها یا مایعات با مقادیر بسیار زیادی از مواد جامد معلق بهکار میروند. شیرهای پروانهای معمولا در مکانهایی که به چفت و بست محکم نیاز نباشد، استفاده میشوند. بهطور کلی از کاربردهای شیر پروانهای در صنایعی چون پالایشگاه، سیستمهای آبرسانی و تاسیسات دریایی، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در سرویسهای مایعات و بخار با فشار کم یا زیاد
- استفاده در سیستم آتشنشانی، مکش و خدمات خلاء
- استفاده در سیستم سرمایش آب، هوا و گاز
- استفاده در برنامههای دوغابی
ویژگیهای شیر پروانهای
شیرهای پروانهای از تجهیزات صنعتی کاربردی هستند که برای قطع و وصل کردن جریان سیال مورد استفاده قرار میگیرند و با توجه به طراحی ساده و نصب آسانی که دارد، کاربرد فراوانی در صنعت دارند. از بارزترین ویژگی انواع شیر پروانهای باید به وزن کم آنها اشاره کرد. بهطور کلی از ویژگیهای شیر پروانهای، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی ساده و نصب آسان
- نگهداری بسیار ساده
- مقاومت و استحکام بسیار بالا
- تعمیر بسیار راحت
- قیمت مقرون بهصرفه (البته قیمت شیرهای دروازهای با توجه به نوع متریال، روش ساخت و برند سازنده متغیر است.
مزایای شیر پروانهای
انواع شیر پروانه ای در سرویسهای صنایع مختلف با فشار و دمای بسیار زیاد هم کاربرد دارند. استفاده از شیرهای پروانهای دارای مزیتهای فراوانی بوده که همین امر فعالان صنعت را به استفاده از انواع شیرهای پروانهای مجاب کرده است. از مزایای شیر پروانهای باید موارد زیر را نام برد:
- افت فشار بسیار پایین در این نوع شیر
- هزینه تعمیر و نگهداری بسیار کم در مقایسه با سایر شیرآلات صنعتی
- سرعت بالا در عملکرد و زمان کم برای قطع و وصل شیر
- وزن و حجم بسیار کم شیرهای پروانهای (استفاده در خطوط نیازمند به شیرآلات بزرگ)
روش نصب شیر پروانهای
شیر پروانهای باید بین دو قسمت خط لوله بهگونهای نصب شود که تنشی از خط لوله به شیر وارد نشود. در واقع وزن لوله قبل و بعد از شیر نباید به شیر اعمال شود. برای انجام این کار باید تکیهگاهی را زیر لولهها برای خنثی کردن وزن لوله قرار داد. همچنین استفاده از اتصالات قابل پیاده، امکان نصب و جداسازی شیرها را در خطوط لوله آسان میکند؛ از اینرو توصیه میشود قبل یا بعد از هر شیر در صورت امکان از اتصالات مناسب استفاده شود. برای جلوگیری از اعمال فشار به شیر و فلنج لوله، میتوان از پیچهایی به صورت ضربدری استفاده کرد. برای حمل انواع شیرهای پرونهای و جلوگیری از وارد شدن صدمه به آنها باید از طنابهای کنفی، نخی و پلی استری استفاده کرد. لازم به ذکر است که از بلند کردن و بند نمودن شیر از ناحیه سوراخهای فلکه، پوسته گیربکس یا عملگر جدا خودداری شود. در نصب شیر پروانهای باید از هم محور و موازی بودن فلنجهای لوله که شیر بین آنها نصب میشود، اطمینان پیدا کرد. هنگام نصب شیرهای پروانهای به لوله باید از تمیز بودن داخل شیر و لولههایی که قرار است به شیر متصل شوند، اطمینان حاصل کرد؛ زیرا وجود ذرات و اشیاء خارجی در داخل شیر پروانهای، میتواند منجر به وارد شدن خسارت به لاستیک آببندی شیر شود.
بهترین برند شیر پروانهای
در حال حاضر شرکتهای معتبری در داخل و خارج کشور در زمینه تولید انواع شیرآلات صنعتی مشغول فعالیت هستند و محصولات مختلف را با برند خاص خود به بازار تجهیزات پایپینگ عرضه میکنند. از بهترین برندهای شیر پرونهای، میتوان به شیر پروانهای کان ولو ساخت کشور هلند، شیر پروانهای مارک استار ساخت کشور چین، شیر پروانهای برند فاراب ساخت کشور ایران و … اشاره کرد. هر کدام از این برندهای تولیدکننده شیرآلات صنعتی و تجهیزات کنترل سیال انواع محصولات را با کیفیت متفاوت روانه بازار میکنند که صنایع مختلف با توجه به شرایط و نیازشان به استفاده از انواع شیر پروانه ای اقدام میکنند.
مقاله پیشنهادی: بهترین شیرآلات صنعتی
عوامل موثر بر قیمت شیر پروانهای
قیمت شیر پروانهای درجه یک و باکیفیت با توجه به عوامل مختلفی در بازار روز تجهیزات کنترل و شیرآلات صنعتی تعیین میشود. از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار بر قیمت انواع شیر پروانه ای، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جنس بدنه شیر و روش ساخت آن
- اندازه و میزان تحمل فشار شیر پروانهای
- برند سازنده محصول
- بستهبندی محصول
- میزان تقاضای بازار
- پشتیبانی و ضمانت محصول
خرید و فروش آنلاین شیر پروانهای
در حال حاضر فروشگاههای مختلفی به صورت حضوری و آنلاین، خرید و فروش شیرآلات صنعتی را در سراسر کشور انجام میدهند. انتاکالا به عنوان بزرگترین بازار آنلاین کالاهای صنعتی کشور بهحساب میآید که انواع تجهیزات مرتبط با پایپینگ را با کیفیت بالا و قیمت مقرون بهصرفه عرضه میکند. مجموعه انتاکالا با فراهم آوردن بستری مناسب برای خرید و فروش آنلاین کالاهای صنعتی، این امکان را به متقاضیان میدهد که انواع شیر پروانهای را به سادگی معامله کنند؛ بنابراین اگر به دنبال خرید یا فروش چنین محصولاتی هستید، میتوانید با ثبتنام در سایت انتاکالا نسبت به خرید و فروش آنها اقدام کنید.
ارسال پاسخ